زبان فاینانس

صفر تا صد زبان مالی

زبان فاینانس

صفر تا صد زبان مالی

۳ مطلب در دی ۱۳۹۸ ثبت شده است

قانون پیتر؛ آقا داود و زونکن کارهایش

پنجشنبه, ۱۲ دی ۱۳۹۸، ۱۰:۱۸ ق.ظ

⭕️قانون پیتر؛ آقا داود و زونکن کارهایش:

آقا داود به عنوان کارشناس حسابداری در شرکتی  مشغول به کار می شود، پس از چند سال کار حسابداری،  در کار مالیاتی خبره شده، و در  رسیدگی های مالیاتی، خودش به تنهایی پاسخ گو بوده و کارها را انجام می دهد. او حالا احساس می کند حق شو خوردن و با این همه کار، حقوقش کمتر از بقیه همکاراست و باید نزدیک به مدیر مالی باشد تا اینکه مدیریت شرکت با درخواست افزایش حقوقش موافقت می کند.

یکسال بعد با جمع و جور کردن مشکلات پرونده ارزش افزوده، سرپرستی حسابداری به او اعطا می گردد.

  آقا داود همچنان ناراحت و دلخور است و در هر رسیدگی مالیاتی که فشار بیشتری را تحمل می کند، مدام خود را با مدیرش مقایسه می کند تا اینکه تصمیم می گیرد، کل کارهای انجام شده را در قالب یک زونکن نزد مدیرعامل ببرد و کار را بفروشد، ماحصل کار باز هم موفقیت آمیز بوده و مجددا افزایش حقوق می گیرد.

 مدیر مالی شرکت از افزایش حقوق آقا داود ناراحت می شود، چون با این همه فشار کاری،  تنها شاهد ارتقاء شغلی و افزایش حقوق آقا داود بوده است.

پس از چند ماه، مدیر مالی شرکت که معتقد بود حق شو خوردن استعفا می دهد. حالا آقا داود مدیر مالی شرکت شده است.

آقا داود با کلی مسائل جدید روبرو می شود که اصلا برای او باور پذیر نیست، حضور در جلسات مجمع و هیات مدیره، تدوین بودجه و دفاع از آن،  مدیریت تیم مالی، زمانبندی تهیه صورت های مالی و حسابرسی آن بعلاوه اینکه هر روز درخواست گزارشات داشبورد مدیریتی و گزارشات اقتصاد کلان شرکت را از او مطالبه می کنند، از طرفی حوصله و زمان لازم برای حضور در جلسات رسیدگی مالیاتی را ندارد و این وظیفه را به آقا فرهاد، یکی از پرسنل تیم مالی، محول می کند. آقا فرهاد نیز پس از انجام چند پرونده مالیاتی شرکت، ابزار نارضایتی نموده و درخواست افزایش حقوق می دهد.

 آقا داود هم از حقوق و سمت جدید خود راضی بوده و دیگر اعتراضی ندارد.

به چرخه ای که تشریح گردید قانون پیتر می گویند. طبق این قانون، ارتقا هر فرد به توانمندی ها و دستاوردهای او در جایگاه فعلی اش بستگی دارد نه به توانمندی ها و شایستگی های مورد نیاز در سمت جدید. نتیجه اینکه هر فردی تا جایی ارتقاء پیدا می کند تا به سطح بی لیاقتی برسد و کاری از دستش بر نیاید.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۲ دی ۹۸ ، ۱۰:۱۸
F.Dic

تصمیم سازی در تقابل تصمیم گیری

يكشنبه, ۸ دی ۱۳۹۸، ۰۴:۴۲ ب.ظ

⭕️تصمیم سازی در تقابل تصمیم گیری

✳️تصمیم سازی مقدمات تصمیم گیری است و شامل دو مرحله :

1. شناخت دقیق مسئله و مشکل

2. ارائه چند راهکار مناسب

♦️در شرکت های بزرگ، کارشناسان تصمیم سازی می کنند و مدیران تصمیم گیری می کنند.

♦️اما در شرکت های کوچک و متوسط تصمیم ساز و تصمیم گیر یکی هستند. به همین دلیل بعد از مدتی به دلیل مشغله و ضیق وقت اقدامات لازم برای تصمیم سازی از فرآیند تصمیم گیری حذف می شود و این اشتباه، نقطه آغازی است برای تصمیم گیری نزدیک به سعی و خطا

♦️decision maker تصمیم ساز
♦️decision taker تصمیم گیر

@financialdictionary9

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۸ دی ۹۸ ، ۱۶:۴۲
F.Dic

هدف از شرکت داری

جمعه, ۶ دی ۱۳۹۸، ۰۲:۲۵ ق.ظ

⭕️هدف از بنگاه داری

purpose of corporation

 🌀طی چهار دهه گذشته، هدف از بنگاه داری، افزایش سود خالص و در راستای منافع سهامداران تعریف شده و به عنوان یکی از  وظایف اصلی مدیران تعیین گردیده است.  حتی در کتاب های مدیریت مالی نیز هدف، افزایش ارزش حقوق صاحبان سهام بوده است.

 🌀اخیرا میزگرد تجاری امریکا که از مدیران عامل شرکت های بورسی امریکا تشکیل می شود طی بیانه ای این تعریف را تغییر داده اند. بیش از 200 مدیر عامل شرکت های بورسی آمریکا مانند مدیر عامل شرکت های جی پی مورگان، اپل،  فیس بوک، پپسی ، تسلا، آمازون و ... اعلام نمودند:

🌀هر فردی سزاوار اقتصادی را دارد که با تلاش و خلاقیت، زندگی با معنا و عزت را تجربه کند و سیستم بازار آزاد بهترین وسیله برای ایجاد مشاغل خوب ، یک اقتصاد قوی و پایدار با نوآوری ، یک محیط سالم و فرصتی اقتصادی برای همگان است.

 🌀شرکت ها با ایجاد شغل ، تقویت نوآوری،  ارائه کالاها و خدمات ضروری ، در اقتصاد نقش اساسی دارند. شرکت ها با تولید و فروش کالاهای مصرفی، تولید و فروش تجهیزات و وسایل نقلیه؛  و با حمایت از دفاع ملی. با رشد و تولید مواد غذایی؛ وبا ارائه مراقبت های بهداشتی؛ تولید و تحویل انرژی؛ و ارائه خدمات مالی ، ارتباطی و با ارائه سایر خدمات، زیربنای رشد اقتصادی را تامین می کنند. 

✳️در تعریف جدید، هدف از بنگاه داری، در راستای خدمت رسانی به ذینفعان شرکت خواهد بود.

ذینفعان شرکت عبارتند از:
1. مشتریان
2. کارمندان
3. تامین کنندگان
4. انجمن ها و محیط زیست
5. سهامداران

✳️در پایان خدمت شما عرض کنم، 80 درصد سود خالص کل شرکت های بورسی ایران متعلق به 50 شرکت بورسی می باشد که سودآوری آنها نه از محل بهره وری بلکه عمدتا از محل انرژی رایگان ایجاد می شود. شرکت ها که زیر بنای رشد اقتصادی هستند وظایف فراتر از کسب سود دارند اما نکته بسیار مهم باقیست:

  👌شرکت ها همان مالیات عملکردشان را بپردازند، خدمت رسانی به ذینفعان پیشکش ...

@financialdictionary

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ دی ۹۸ ، ۰۲:۲۵
F.Dic